En stor del av våra förvaltares arbete utgörs av att träffa bolag. Styrkan att investera på vår lokala marknad Sverige gör att vi har bra möjligheter att besöka bolag och lära känna dem bättre. Ett besök är ofta bara en kort resa bort. Att träffa bolag ger möjlighet att få en större förståelse för verksamheter. I snitt träffar våra förvaltare tre bolag per vecka. Nyligen var Sten och Jon på besök hos Alimak Group. Under besöket träffade de CFO, Tobias Lindquist och IR, Mathilda Eriksson.

Från vänster: Sten Lindquist & Jon Hyltner, aktieförvaltare på Enter Fonder. Tobias Lindquist, CFO, Alimak Group.

Alimak Group är en aktör inom vertikala transportlösningar med huvudsakliga kunder inom bygg och industri. Bolaget gynnas av trender som urbanisering, ökade krav på säkerhet och automatisering. Detta öppnar möjligheter för bolaget – exempelvis genom ökade säkerhetskrav inom bygg där Alimak kan erbjuda hisslösningar vid fasadunderhåll. Inom industri finns deras varumärke Avanti vilket är en ledande leverantör av servicehissar till vindkraftverk. Efterfrågan på förnybar energi ökar, där Kina visat stort intresse för alternativa energikällor, till exempel vindkraft. Bolaget är ett av få publika inom sin nisch. Återigen visar de att svenska bolag kan etablera starka positioner på en internationell marknad.

Vi finner värden i Sverige. Vi tror på Sverige och de bolag som under decennier skapats här. De står för gediget entreprenörskap och förmåga att växa globalt. Det gör Sverige till ett världen i miniatyr för oss som letar efter värden.

Utanför Alimak Groups huvudkontor på Brunkebergs torg ser vi direkt en av deras vertikala transportlösningar

Detta är Alimak Group:

• Ledande inom vertikala transportlösningar mot kunder i bygg och industri
• Grundat i Sverige och verksamma inom branschen över 70 år
• Har försäljning i fler än 100 länder
• Fyra affärsområden: Construction Equipment, Industrial Equipment, After Sales och Rental
• Varumärken: Alimak, Avanti, CoxComyl, Manntech, Alimak Service
• Huvudägare är Latour
• Börsvärde 6,4 mdr sek
• Omsättning ca 4 mdr sek