Månadsrapport Enter Preserve april 2022

Under april var inflation, räntehöjningar och problem med försörjningskedjor på grund av Covid lockdowns i Kina och kriget i Ukraina det dominerande temat. Tillväxtaktier och konsumentrelaterade sektorer var under press. Sektorer som gynnas av högre räntor utvecklades positivt och det omvända gällde för sektorer med negativ påverkan. Det tydligaste exemplet är att banksektorn steg knappt 10% i april medan fastighetssektorn gick ned med drygt 15%. Riksbanken höjde reporäntan med 25 baspunkter och i USA har räntan för en amerikansk 10-årig statsobligation stigit till knappt 3%.

Bolagen håller kursen i blåsten

Rapportperioden är i full gång med blandade resultat. Merparten av bolagen har hanterat situationen väl och lyckats kompensera för högre kostnader för råmaterial och komponenter med högre pris mot kund. Industriefterfrågan ligger fortsatt på en hög nivå. De delar av konsumentmarknaden där det är svårare att höja pris mot kund och kostnaderna för digital marknadsföring är fortsatt höga, har det dock tuffare.

“Bäst bidrag till avkastningen under april kom från Karnov, Nordic Waterproofing, Astra Zeneca och Tele2.”

Stabila ränteplaceringar under månaden

Enter Preserve gick ned med 3,9% under april. Aktieinvesteringarna gick ned knappt 6% medan ränteplaceringarna steg ett par punkter. Aktieexponeringen var i snitt knappt 64% under månaden.

Bäst bidrag till avkastningen under april kom från Karnov, Nordic Waterproofing, Astra Zeneca och Tele2. Sämst gick det för Balder, Getinge, Instalco och Lifco.

Träffa förvaltarna
Gustaf Tegell
Ansvarig för ränteförvaltningen

Gustaf är ansvarig för ränteförvaltningen. Han kommer närmast från Quesada Kapitalförvaltning där han arbetat som fond- och portföljförvaltare. Gustaf har en civilingenjörsexamen samt en nationalekonomiexamen från Lunds Universitet.

Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Taggar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.