Månadsrapport Enter Preserve augusti 2022

Stabila inslag i det volatila klimatet

Volatiliteten på de finansiella marknaderna fortsätter med inflation och räntor som det övergripande temat. En exceptionell volatilitet för den amerikanska långräntan –USA:s tioåriga statsobligation – som pendlat mellan 3,5% och 2,8% under de senaste månaderna har lett till stora slag. Efter återhämtning under juli föll aktiemarknaden åter under augusti, främst bland tillväxtorienterade tillgångar. Stockholmsbörsen sjönk med 7,2% i augusti vilket tar årets avkastning till –25,0%. Samtliga sektorer utom Material och Utilities sjönk i augusti. Sämst utvecklades Sällanköpsvaror och Industri.

Spännande spekulationer och positiva prognoser

Enter Preserve backade med 5,1% i augusti vilket tar avkastningen i år till –21,5% och –18,9% de senaste 12 månaderna.

“Bäst bidrag till avkastningen kom från Nordic Waterproofing, Instalco och Musti. “

Aktieinvesteringarna backade med ca 8% medan ränteplaceringarna var stabila. Under månaden utgjorde aktieandelen drygt 60% av investeringarna.

Bäst bidrag till avkastningen kom från Nordic Waterproofing, Instalco och Musti. I Nordic Waterproofing har Kingspan köpt Svolders innehav och blivit huvudägare i bolaget. Det har skapat spekulationer huruvida det är ett första steg i ett eventuellt utköp av bolaget, vilket gett stöd till börskursen. Instalco rapporterade en solid Q2-rapport vilket ligger bakom uppgången i aktien. Även Musti rapporterade ett solitt resultat för andra kvartalet.

I den negativa vågskålen vägde Investor, Indutrade och NCAB tyngst, till synes utan större bolagsnyheter. Inga större förändringar har skett under månaden.

Träffa förvaltarna
Gustaf Tegell
Ansvarig för ränteförvaltningen

Gustaf är ansvarig för ränteförvaltningen. Han kommer närmast från Quesada Kapitalförvaltning där han arbetat som fond- och portföljförvaltare. Gustaf har en civilingenjörsexamen samt en nationalekonomiexamen från Lunds Universitet.

Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Taggar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.