Månadsrapport Enter Preserve februari 2022

Månadsrapport Enter Preserve februari 2022

Månadskommentar Enter Preserve februari 2022

Stockholmsbörsen fortsatte skarpt nedåt under februari. Förutom oro för högre räntor pressades marknaden av Rysslands invasion av Ukraina. Stockholmsbörsen (SIXPRX) gick ned med 6,9% i februari och har hittills i år backat 16,1%. Energi- och Materialsektorerna har stigit i år tack vare högre råvarupriser. Övriga sektorer är alla på minus. Defensiva sektorer som Dagligvaror och Fastigheter har backat minst, offensiva och högre prissatta sektorer mest. Marknaden har tydligt bytt fokus från att söka investeringar för att maximera avkastningen till att söka investeringar med begränsad nedsiderisk – ett klassiskt beteende under oroliga tider.

Enter Preserve gick ned med 3,2% i februari, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsen (SIXPRX) som gick ned med 6,9%. Investeringar i aktier uppgick till ca 63 % under månaden. Aktieinvesteringarna gick ned med knappt 5 % medan ränteplaceringarna gick ned marginellt. Bäst bidrag till avkastningen kom från Astra Zeneca, Instalco, Getinge och Hexagon. Sämst bidrag kom från Arjo, Atlas Copco, Formpipe och JM.

“Bäst bidrag till avkastningen kom från Astra Zeneca, Instalco, Getinge och Hexagon.”

Situationen i Ukraina avgörande

Utvecklingen i Ukraina kommer sannolikt att vara avgörande för börsens utveckling i närtid. Mänskligt lidande är inte något som reflekteras i börskurser – ekonomiska effekter är det som styr. Svenska bolag har generellt begränsade affärer med Ukraina och Ryssland. Utebliven efterfrågan från dessa länder är i sig därför endast en begränsad risk. Däremot är Rysslands stora export av olja och gas till Europa en tydlig risk då strypta leveranser skulle kunna leda till problematiska effekter på energimarknaden. Både den ekonomiska aktiviteten inom Europa och svenska bolag påverkas negativt.

Träffa förvaltarna
Gustaf Tegell
Ansvarig för ränteförvaltningen

Gustaf är ansvarig för ränteförvaltningen. Han kommer närmast från Quesada Kapitalförvaltning där han arbetat som fond- och portföljförvaltare. Gustaf har en civilingenjörsexamen samt en nationalekonomiexamen från Lunds Universitet.

Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Taggar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.