Månadsrapport Enter Preserve januari 2022

Månadsrapport Enter Preserve januari 2022

Månadskommentar Enter Preserve januari 2022

Inledningen av året bjöd på en rad orosmoln; Fortsatt hög smittspridning av Omikron och ytterligare restriktioner på sina håll i världen samt konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Och så det överordnade temat i januari – räntehöjningar från amerikanska FED. Långräntan i USA har gått upp med relativt kraftiga nedgångar i amerikanska statsobligationer med lång duration som följd. Inom aktier har ränteoron skapat ett rejält säljtryck på tillväxtaktier och aktier med relativt höga värderingsmultiplar.

För aktiemarknader i stort har det resulterat i mindre korrigeringar medan det för tillväxtpräglade aktieindex såsom amerikanska Nasdaq Composite Index och svenska Carnegie Small Cap Index har lett till större nedgångar. Under januari gick Stockholmsbörsen (SixPrx) ned med 10 % medan Nasdaq Composite Index backade 9 % och Carnegie Small Cap Index 13 %.

“Inriktningen på aktieinnehaven är stabila kvalitetsbolag med hög lönsamhet.”

Enter Preserve A och B gick ned med 8,8 % under januari. Aktieinnehaven gick ned med ca 13 % medan ränteplaceringarna var stabila. Allokeringen till aktier var drygt 60 % under månaden.

Det positiva i det negativa

Inriktningen på aktieinnehaven är stabila kvalitetsbolag med hög lönsamhet. Denna typ av bolag har premierats av marknaden under senare år vilket gör att värderingsmultiplarna på vissa är något högre än börsen i snitt. Det är den främsta anledningen till den något sämre utvecklingen för dessa bolag under januari jämfört med marknaden i stort.

Träffa förvaltarna
Gustaf Tegell
Ansvarig för ränteförvaltningen

Gustaf är ansvarig för ränteförvaltningen. Han kommer närmast från Quesada Kapitalförvaltning där han arbetat som fond- och portföljförvaltare. Gustaf har en civilingenjörsexamen samt en nationalekonomiexamen från Lunds Universitet.

Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Taggar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.