Månadsrapport Enter Preserve maj 2023

Stabil fondportfölj på en börs i snålblåst

Under maj fortsatte de stora centralbankerna att höja räntorna. Både FED och ECB höjde med 0,25 %. Marknaden tror att vi börjar närma oss toppen, och prissättningen indikerar en viss sannolikhet för ytterligare en höjning i USA och två i Europa. De stora frågorna på finansmarknaden har under månaden varit USA:s skuldtak, AI och lokalt i Sverige fastighetssektorn. För svensk del början vår svaga valuta komma upp på agendan igen. Riksbanken vill gärna stärka den för att på så sätt begränsa den importerade inflationen. Rena köp i valutan ligger troligen ganska långt bort utan sker antagligen genom att hantera balansräkningen. Frågan är komplex men kommer att få större utrymme på Brunkebergstorg framöver.

AI förändrar spelplanen globalt

Problematiken kring skuldtaket är återkommande och skapar fortsatt oro, vilket kombinerat med osäkerhet kring konjunkturen och inflationen lett till volatilitet på räntemarknaden. Att AI kommer påverka oss alla blir alltmer tydligt. Det USA-baserade tech-bolaget Nvidia har bara i år värderats upp 160 % och gick därmed tillfälligt över den magiska gränsen med ett bolagsvärde på över 1000 miljarder dollar. I Sverige har turerna kring SBB dominerat nyhetsflödet. Hela sektorn står inför en helt ny finansieringsmiljö och det kommer ta tid att anpassa bolagen till det nya ränteläget. I nuläget ser det inte ut som att SBB har den tiden då förtroendet och aktiekursen är i botten.

”Under maj var knappt 65 % av fondens kapital investerat i aktier och avkastningen är fortsatt stabil.”

Fonden stark trots marknad i obalans

Stockholmsbörsen (SIX PRX) sjönk med 2,7 % i maj. Fondens avkastning var stabil under månaden. Aktieinvesteringarna sjönk med ca 0,3 % och ränteplaceringarna steg med ca 0,5 %. Under maj var knappt 65 % av fondens kapital investerat i aktier.

Träffa förvaltarna
Gustaf Tegell
Ansvarig för ränteförvaltningen

Gustaf är ansvarig för ränteförvaltningen. Han kommer närmast från Quesada Kapitalförvaltning där han arbetat som fond- och portföljförvaltare. Gustaf har en civilingenjörsexamen samt en nationalekonomiexamen från Lunds Universitet.

Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Taggar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.