Månadsrapport Enter Preserve oktober 2022

Ny prognos ger energi framåt

Räntor och inflation fortsätter att vara i fokus. Trots att den amerikanska tioåringen gick upp ytterligare under oktober, steg även börser på båda sidor om Atlanten. Det beror delvis på att rapportperioden för det tredje kvartalet överlag varit god och att det finns förhoppningar om att inflationen börjar närma sig sin topp, vilket kan möjliggöra en mjukare räntepolitik från världens centralbanker. Stockholmsbörsen steg med 6,4% i oktober.

Positiv energi och ökning i fonden

Per sektor gick energi, finans och sällanköpsvaror bäst medan kommunikation, material och teknologi gick sämst.

Enter Preserve steg med 3,2% i oktober. Aktieinnehaven steg med ca 5,5% medan ränteplaceringarna var stabila. Aktieinnehaven stod för ca 60% av fondens investeringar under månaden.

“Bäst bidrag till avkastningen i oktober kom från Mycronic, Atlas Copco och Investor.”

Stora ordrar stärker aktien

Bäst bidrag till avkastningen i oktober kom från Mycronic, Atlas Copco och Investor. Mycronic har annonserat flertalet stora ordrar vilket gett stöd till aktiekursen. Atlas Copcos rapport för det tredje kvartalet var stark.

Sämst bidrag till avkastningen kom från Formpipe, Balder och Nordic Waterproofing. Formpipes resultat för tredje kvartalet var svagt och under förväntan. Balders aktie har pressats av att Moody’s utvärderar nedgradering av kreditbetyget. Nordic Waterproofings resultat nådde inte helt upp till förväntan.

Vi har inte gjort några större förändringar i fonden under månaden.

Träffa förvaltarna
Gustaf Tegell
Ansvarig för ränteförvaltningen

Gustaf är ansvarig för ränteförvaltningen. Han kommer närmast från Quesada Kapitalförvaltning där han arbetat som fond- och portföljförvaltare. Gustaf har en civilingenjörsexamen samt en nationalekonomiexamen från Lunds Universitet.

Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Taggar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.