Månadsrapport Enter Småbolagsfond april 2022

Under april var inflation, räntehöjningar och problem med försörjningskedjor på grund av Covid lockdowns i Kina och kriget i Ukraina det dominerande temat. Tillväxtaktier var återigen under press, inte minst i USA där Nasdaq Composite Index gick ner med 13,3%. Svenska småbolag (Carnegie Small Cap index), som har en tydlig tillväxttilt, backade med 5,1%. Räntekänsliga och konsumtionsdrivna sektorer utvecklades sämst under månaden. Efter nedgången i april har svenska småbolag backat med 20,4% och med 5,3% de senaste 12 månaderna.

Plus och minus i april

Enter Småbolagsfond A gick ner med 6,0% under april. Avkastningen hittills i år är -24,9% och -9,3% för de senaste 12 månaderna. Enter Småbolagsfond B gick ner med 5,9% under april. Avkastningen hittills i år är -24,8% och -9,1% för de senaste 12 månaderna. Enter Småbolagsfond C gick ner med 6,0% under april. Avkastningen hittills i år är -24,8%. Ungefär hälften av fondens innehav har rapporterat sina resultat för det första kvartalet, varav merparten var starka. Framför allt har industribolagen på ett imponerande sätt lyckats navigera i denna utmanande miljö. Detta genom att få tag på leveranser och lyckas höja priser till kund för att kompensera för högre råmaterialkostnader. Det tematiska har dock fortsatt stor inverkan på kurserna.

“Ungefär hälften av fondens innehav har rapporterat sina resultat för det första kvartalet, varav merparten var starka. Framför allt har industribolagen på ett imponerande sätt lyckats navigera i denna utmanande miljö.”

Hög räntekänslighet i Avanza och Nordnet

Avanza och Nordnet är bland de bolag som hade störst bidrag till avkastningen under april. Inte så mycket för att deras rapporter för första kvartalet var starka, utan främst på grund av att 100 baspunkters räntehöjning ger ca 25 % extra i resultat. Addnode steg också efter ett mycket starkt resultat för det första kvartalet, vilket gav ett större bidrag till avkastningen.

Den största negativa överraskningen i april kom från Enea. De rapporterade en kraftig resultatminskning som fick aktien att rasa över 30% på rapportdagen. Rörelsemarginalen sjönk till 8,3% från 20,9% under Q1 förra året. Förklaringen är främst för svag tillväxt och säsongsmönster i det senaste förvärvet AdaptiveMobile.

Träffa förvaltaren
Jon Hyltner
Aktieförvaltare / analytiker

Jon ingår i förvaltningsteamet. Han kommer närmast från Handelsbanken Capital Markets där han arbetat som aktieanalytiker. Jon har en magisterexamen i nationalekonomi från Göteborgs Universitet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.