Månadsrapport Enter Sverige Hållbar Tillväxt oktober 2021

Månadsrapport Enter Sverige Hållbar Tillväxt oktober 2021

Månadsrapport Enter Sverige Hållbar Tillväxt oktober 2021

Oktober återhämtade sig och utvecklades till en stark börsmånad efter den svaga septemberutvecklingen. Rapportsäsongen för årets tredje kvartalsrapporter inleddes starkt i USA med flera stora banker som rapporterade rekordresultat långt över förväntan. I Sverige har många bolag rapporterat om stor brist på komponenter, förseningar och höga fraktkostnader från Asien, bland annat på grund av containerbrist. Då råvarupriser stigit kraftigt har många bolag haft högre pris för sina insatsvaror och försökt höja slutpriset mot kund. Många pratar om stark efterfrågan i kölvattnet av en återgång till ett mer normalt samhälle efter pandemins nedstängningar.

Enter Sverige Hållbar Tillväxt steg ca 6,76 % under månaden samtidigt som fondens jämförelseindex (Sixprx) steg 5,03 %.

Störst bidrag till Enter Sverige Hållbar Tillväxts avkastning kom återigen från innehavet i medicinteknikbolaget Arjo som rapporterade en urstark rapport med kraftig organisk tillväxt och marginaler. Tillväxten på den amerikanska marknaden fortsatte att öka och Arjos orderböcker inför årets sista kvartal har ökat.

“Störst bidrag till Enter Sverige Hållbar Tillväxts avkastning kom återigen från innehavet i medicinteknikbolaget Arjo som rapporterade en urstark rapport med kraftig organisk tillväxt och marginaler.”

Cecilia Persson

Hjälmsäkerhetsbolaget Mips rapporterade ett kvartalsresultat som var mer än 50 % bättre än vad marknaden hade förväntat sig och med en urstark organiskt tillväxt främst inom cykelhjälmar. Mips har lyckats växa snabbare och bredare inom sportkategorin och har kunnat knyta sin teknologi till flera nya hjälmmärken under perioden. De har även ökat sitt intåg på marknaden för bygghjälmar och förväntas kunna växla upp sin försäljning inom denna kategori under 2022.

Husqvarna annonserade ett förvärv i USA av ett bolag som säljer bevattningssystem och som har en stark närvaro hos merparten av de stora återförsäljarna i landet. Det ger potential att kunna sälja mer av Husqvarnas eget Gardena-system i USA och vice versa. Gardena kommer också att kunna sälja mer av sina trädgårdsprodukter och robotgräsklippare till de amerikanska konsumenterna. Detta är det första större förvärv som Husqvarna genomfört på senare år så kursutvecklingen i bolaget har bidragit positiv till månadens avkastning.

Träffa förvaltaren
Cecilia Persson
Aktieförvaltare/ analytiker

Cecilia ingår i förvaltningsteamet. Hon kommer närmast från Alfred Berg där hon arbetat som aktieförvaltare och analytiker. Cecilia har en magisterexamen i finansiell ekonomi från Stockholms Universitet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.