Vi investerade i slutet av kvartalet i Climeon, ett intressant framtidsbolag med ett tydligt hållbarhetsfokus.

Rapporten i korthet

Vi investerade i slutet av kvartalet i Climeon, ett intressant framtidsbolag med ett tydligt hållbarhetsfokus. Climeon tillverkar ett värmekraftsystem som producerar grön energi av till exempel industriers spillvärme. Energi som annars hade gått förlorad. Climeon har en aktiv målsättning att bidra till de globala klimatmålen och är flerfaldigt prisade för sitt hållbarhetsarbete.

Swedbank och Attendo är två bolag som tidigare i vårt hållbarhetsarbete har flaggats som särskilt utsatta. De har båda varit inblandade i kontroverser under kvartalet. I Attendos fall uppmärksammades missförhållanden på bolagets anläggningar i Finland. Detta i kombination med en rapport som inte levde upp till förväntningarna har resulterat i att Enter Småbolagsfond helt har klivit ur positionen i Attendo.

Swedbank har misstänkts vara inblandande i en mycket omtalad penningtvätthärva som fick aktien att tappa cirka 25% under ett par dagar. I kölvattnet av det valde vi att helt kliva ur positionen i Swedbank. Mer om det på sida 4 i denna rapport.

Under kvartalet har vi fortsatt att ta upp hållbarhetsrelaterade frågor vid bolagsbesök. Bland annat har H&M varit på besök hos oss och förklarat hur de arbetar för en cirkulär produktion. H&M förklarade också hur de ser på situationen i Bangladesh där ett stort antal textilarbetare demonstrerat mot låga minimilöner, se sida 4.

“20 år som fristående förvaltare, med egen analys och med en närhet till bolagen har färgat vårt sätt att arbeta med hållbarhet”

Vilhelm Böhme, ansvarig för hållbarhetsanalys

Träffa analytikern
Vilhelm Böhme
Ansvarig för Hållbarhetsanalys

Vilhelm är ansvarig för bolagets hållbarhetsanalys. Han har en civilingenjörsexamen med inriktning på finansiell matematik från KTH och har studerat ekonomi på Stockholms universitet. Vilhelm ingår i bolagets Operations team.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste om våra fonder

Vi skickar nyhetsbrevet ungefär en gång i månaden.